Ingredience na ořechové rakvičky
- 5 žloutků
- 2 1/2 hrnku moučkového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžička amonia (cukrářské droždí)
- půlky vlašských ořechů
- tuk na vymazání formiček
- šlehaná smetana na ozdobení
Droždí, žloutky a polovinu cukru utřeme do pěny a necháme uležet přes noc v lednici. Druhý den přidáme zbytek cukru a mouku a z vzniklé hmoty vyrobíme těsto. Na vále uděláme asi tři mimimetry ttlustý obdélník a nožem z něj vykrájíme proužky asi 8 krát 1,5 centimetru, ty pak vtlačíme do připravených a vymazaných formiček. Naplněné rakvičky poskládáme na plech a zprudka pečeme v horké troubě. Když těsto vyběhne, teplotu ztlumíme a zvolna dopečeme. Vychladlé rakvičky pak naplníme půlkami vlašských ořechů, dozdobíme šlehačkou a podáváme.