Lahodné pralinky s likérem

Nezbytné suroviny pro realizaci likérových pralinek

  • 20 g másla
  • 200 g belgické čokoláda, jejíž obsah kakaa bude alespoň 70%
  • 2 velké lžíce třešňového likéru
  • 2 velké lžíce třešňové marmelády

Čokoládové pralinky s likérem jsou velice snadno dostupným typem cukroví, jehož příprava vám zabere pouze deset minut a čas, který je zapotřebí pro ztuhnutí. Ten se pohybuje kolem padesáti minut v lednici. Z výše prezentované gramáže se domůžete zhruba 33 čokoládových pralinek s likérem.

V první fázi je nutné povařit v hrnci vodu a uvést ji do mírného varu. Na tento hrnec se následně posadí teplotně odolná mísa tak, aby její spodní hladina nebyla ponořena do vody. Nyní si z připravené čokolády nachystáte malé kostičky, které jsou nalámány do mísy. Vlivem horka dojde k rozpuštění čokolády, kterou postupně mícháte až na hranici maximálního rozpuštění.

V tento okamžik je do čokolády přidáno máslo a vložena třešňová marmeláda a třešňový likér, jež zvýrazní chuť a konzistenci výsledných pralinek. To vše realizujte stále nad mírně vroucí vodou v položené misce.

V okamžiku, kdy je obsah dokonale promíchán, nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a přikrytou ji vložte do lednice, než ztuhne. Tento proces trvá oněch cca 50 minut.

Směs vyndejte v momentě, kdy je tuhá a dostatečně tvárná, díky čemuž budete schopni v ruce uválet požadované kuličky. Ty bývají často servírovány v papírovém košíčku a mohou být ozdobeny nejrůznějšími prvky.

Na dalších chutných cukrovinkách a dezertech si můžete pochutnat v restauraci Kandelábr.

České Tiramisu

Suroviny

  • 2 balíčky piškotů
  • 2 pomazánková másla
  • 2 šlehačky
  • 200 g moučkového cukru
  • silná káva
  • rum

Postup přípravy

Pomazánkové máslo, šlehačku a cukr vyšleháme do krému. Na dno nádoby vyložíme piškoty namočené v kávě s rumem. Na ně namažeme část krému. Celý postup ještě jednou zopakujeme a navrchu zakončíme zbytek krému. Výsledek dáme do ledničky na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

Tiramisu

Ingredience pro přípravu 12 porcí Tiramisu

  1. 100 g cukru
  2. 3 žloutky
  3. 1 balení mascarpone
  4. 1 sladká smetany na šlehání
  5. silné oslazené italské espresso
  6. 1 balíček dlouhých piškotů
  7. hořké kakao

Příprava Tiramisu

Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, do které přidáme mascarpone a pořádně zamícháme. Zvlášť ušleháme sladkou šlehačku a vše smícháme dohromady.

Dno misky nebo tácku vymažeme lehce krémem. Piškoty namáčíme rychle z obou stran do kávy tak, aby se moc nerozmočili. Polovinu piškotů polovinou krému. Na první vrstvu naklademe stejným postupem vrstvu druhou a poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
Hotové Teramisu necháme pořádně  vychladit v ledničce a pak podáváme.

Tiramisu s vaječnám koňakem

Tiramisu je proslulý tradiční italský dezert. Vyrábí se z tvarohového sýra mascarpone, který se šlehá s vajíčky (nebo jenom žloutky) a cukrem, případně šlehačkou (podle zvyklostí). V misce se prokládá speciálními piškoty, namočenými do silného espresa, které může být ještě ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem.

Ingredience na přípravu tiramisu

  1. 4 lžíce moučkov0 cukru
  2. 2,5 dl kávy presso
  3. kakao na posypaní
  4. 2,5 dl šlehačky
  5. 8 lžic Amaretta
  6. 500 g mascarpone
  7. 2 balíčky dlouhých piškotů
  8. 10 lžic vaječného koňaku

Uvaříme hodně silnou kávu a necháme vychladnout. Do studené kávy Amaretto.

Mascarpone vyšleháme s cukrem a postupně do něj přimícháváme vaječný koňak,  nakonec přidáme lehce vyšlehanou šlehačku.

Do mísy poklademe dlouhé piškoty, které poléváme  kávou s Amaretem. Pokud chceme výrobu Tiramisu urychlit, můžeme piškoty do kávy namáčet.

Takto připravené piškoty potřeme krémem z mascarpone. Na první vrstvu piškotů naklademe druhou vrstvu stejně připravených piškotů a další vrstvu krému. Ideální jsou dvě vrstvy, ale dají se udělat i tři.

Poslední horní vrstvu krému posypeme kakaem bez cukru a hotové tiramisu necháme v ledničce ztuhnout.